Göteborgs Stadsmuseum, bilder av ett samhälle »

Pågår: 24/11 - 22/9 2019

Fotografen och författaren Jens S Jensens skildringar av livet i Hammarkullen och arbetet på Volvofabriken i Torslanda hör till de viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige. I utställningen ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle” visas tvåhundra av Jensens fotografier från 1970-talet, i sällskap av nya bilder och berättelser från idag.

Jens S Jensen (1946-2015) vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet och vardagen i stadsdelen Hammarkullen i Göteborg, som han dokumenterade i fyra decennier. Under sjuttiotalet följde han även arbetet och arbetarna på Volvofabriken i Torslanda. Jensen blev tidigt en förebild för många andra fotografer – inte minst tack vare sin ovanliga förmåga att komma människor nära.

Utrustad med kamera och bandspelare tog Jensen, som också var utbildad arkitekt, bilder och samtalade med människorna om deras liv och upplevelser av att bo i sjuttiotalets miljonprogram och arbeta vid det löpande bandet i Skandinaviens största bilfabrik. Källa: Göteborgs Stadsmuseum. "Boy on the Wall" av Jens S Jensen, fotograf.

Museum1.se. Utställningar och museer i Göteborg och Västsverige
Copyright © 2016 Museum1.se. All rights reserved.
Utställningar,  Museer, Bloggar,  Om oss.