Vänermuseet, Tre utställningar på temat vatten på Vänermuseet i .. »

Pågår: 8/6 samt  - 20/10

Hypersea är en konstutställning av Jeanette Schäring som visas på Vänermuseet under perioden 8 juni till 20 oktober.
Miljökonstnären Jeanette Schärings konstnärskap för samman människors berättelser om vatten med konst, naturvetenskap och ekologisk filosofi i olika delar av världen. I utställningen Hypersea på Vänermuseet deltar lokalbefolkningen med insamlat vatten och unika historier om sitt vatten. Jeanette skapar interaktiva installationer genom att starta naturliga biokemiska färgprocesser i detta kollektiva verk. Ett föränderligt färglaboratorium som andas, växer och kommunicerar. I samarbete med ljus och mänsklig interaktion blir utställningen en förnimbar social, geografisk och kulturell markör för vårt ömtåliga ekosystem.

Vernissage med performance sker 8 juni klockan 13:00 på Vänermuseet.

Utställningen Bara vanligt vatten? uppmärksammar Vänern och vårt vatten under perioden 8 juni till 20 oktober.
Hur mycket vatten går det åt att tillverka en smartphone? Under varma somrar badar och simmar man gärna i sjön, hur länge har människan hållit på med sådant? Hur gick det till när den första dricksvattenledningen kom till Lidköping? Och hur ser vi till att vattnet är rent idag och fortsätter vara det? I Bara vanligt vatten? tittar vi närmare på vatten från flera olika håll och tidsperspektiv. Vatten kan både innebära lek och svalka, men också sjukdom och törst. Även om vatten är något som vi alla behöver, är det ändå inte säkert att alla har tillgång till det.

På ett interaktivt och lekfullt sätt får besökarna dyka ned i vattnet som berör oss alla. Här kan hela familjen testa vad vi får spola ned i toaletten, bekanta sig med Lidköpings första vattenledningar, uppleva de gamla badhusen som fanns i Lidköping under 1900-talet, och fundera kring hur vår relation till vatten har förändrats och fortsätter förändras. Texterna på svenska och engelska tar upp både lokala och globala frågor.

Lite längre fram i sommar invigs ytterligare en utställning på temat vatten; Värdefulla vatten

Invigningen äger rum den 8 juni klockan 14:00 på Vänermuseet. Källa Vänermuseet

Museum1. - Utställningar och museer i Göteborg och Västsverige